Miłość do gotowania odziedziczyłeś po swojej mamie i babci, dlatego też marzysz o tym aby w przyszłości otworzyć własną restaurację, która zyska miano jednej z najlepszych w całej Polsce? Jeżeli tak, to nie zastanawiaj się dłużej nad wyborem odpowiedniego kierunku studiów. Wybierz taki, który będzie powiązany z Twoją pasją oraz zainteresowaniami a dodatkowo w niedalekiej przyszłości ułatwi Ci realizację Twoich planów – mowa tutaj oczywiście o kierunku gastronomicznym. Zainteresowany? Zapraszamy dalej!
Jesteś najlepszym kucharzem w swoim domu, nie tylko pomagasz mamie ale i sam potrafisz przygotować dania, które smakiem i wyglądem zachwycają wszystkich domowników? Studia o kierunku gastronomicznym pomogą Ci zrozumieć specyfikę prawidłowego i nowoczesnego przygotowywania potraw. W ostatnich latach, gotowanie w naszym kraju stało się bardzo modne, powstało kilka inspirujących programów kulinarnych, przez co niektóre szkoły wyższe postanowiły otworzyć kierunki gastronomiczne. Jak się domyślasz chętnych nie brakuje, co roku znaczny procent maturzystów decyduje się właśnie na taki wybór. Jak wygląda nauka na tym kierunku? Jakie przedmioty zdawać na maturze aby stać się jednym ze studentów studiów gastronomicznych? Odpowiedź na te pytania poznasz już za chwilę.
Dla kogo studia gastronomiczne?
Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że studia gastronomiczne powstały z myślą o młodych pasjonatach gotowania. Młodzież w dzisiejszych czasach jest naprawdę bardzo zdolna, najlepsi kucharze w Polsce nie ukończyli niekiedy 25 lat a sukcesów jakie odnieśli pozazdrościć im może niejeden starszy kolega po fachu.
Studia gastronomiczne są dla tych którzy uwielbiają przygotowywać różnego rodzaju smaczne posiłki – od przystawek, po dania główne i na deserze kończąc. Gotowanie jest w pewnym sensie sztuką – potrawy powinny zachwycać nie tylko oryginalnym smakiem ale także i wyjątkowym wyglądem.
Idealny kandydat na studia gastronomiczne to osoba umiejąca przede wszystkim odróżniać smaki i łączyć ze sobą składniki w taki sposób aby razem stworzyły jedną, smakowitą całość.
Jak wygląda proces rekrutacji na studia gastronomiczne?
Większość szkół wyższych oferujących kierunek gastronomiczny, w trakcie procesu rekrutacyjnego pod uwagę bierze wyniki zaliczonych egzaminów maturalnych z następujących przedmiotów:
– podstawowych: język polski, matematyka, język obcy;
– dodatkowych: chemia, biologia, fizyka i astronomia oraz geografia.
Z racji tego, że liczba kandydatów zazwyczaj przewyższa ilość wolnych miejsc warto jest wziąć pod uwagę możliwość przystąpienia do egzaminów z wyżej wymienionych przedmiotów na poziomie rozszerzonym.
Oprócz wyników z matur, decydujący wpływ na wynik rekrutacji mają oceny końcowe znajdujące się na świadectwie ukończenia szkoły średniej.
Ile trwają i jak wygląda nauka na studiach gastronomicznych?
Nauka na studiach gastronomicznych trwa różnie, dużo zależy od uczelni jaką wybierzesz oraz specjalizacji. Do wyboru masz oczywiście studia I stopnia (trzy lata), studia II stopnia (dwa lata), jednolite studia magisterskie (pięć lat) oraz studia podyplomowe (od roku do dwóch lat).
Pamiętaj, że im wyższe będzie Twoje wykształcenie tym lepszą pracę w przyszłości zdobędziesz.
Zajęcia bogate będą nie tylko w przyswajanie nowych wiadomości ale także w zdobywanie nowych umiejętności w zakresie prawidłowego przygotowywania poszczególnych potraw. Nauczysz się zasad prawidłowego żywienia, zaznajomisz się z podstawami dietetyki, zdobędziesz wiedzę w zakresie towaroznawstwa i łączenia ze sobą składników różnego pochodzenia.
Praca po studiach gastronomicznych
W tym temacie to chyba wszystko jest oczywiste. Po studiach gastronomicznych posiadając dyplom ukończenia studiów, pracę znajdziesz praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym – od baru po dużą, renomowaną restaurację. W zależności od posiadanych umiejętności oraz doświadczenia zarabiać na życie możesz jako szef kuchni – nadzorując pracę pozostałych kucharzy, kucharz, barman, kelner itp. To nie wszystko -osoby najbardziej ambitne, bez problemu będą mogły otworzyć własną restaurację lub innego rodzaju lokal gastronomiczny. Posiadając duże zasoby wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia i przygotowywania potraw, możesz złożyć aplikację na stanowisko kierownicze dowolnego lokalu gastronomicznego.
Jak widać możliwości jest naprawdę bardzo wiele, otwierając własny biznes pamiętaj o tym, że dobra restauracja to taka, która jest wypełniona po brzegi zadowolonymi gośćmi. Gotuj z sercem i pasją, a na efekty swojej ciężkiej pracy nie będziesz musiał czekać długo.
Podsumowując, na studia gastronomiczne o kierunku gastronomicznym powinni zdecydować się Ci absolwenci szkół średnich, którzy większą część swojego wolnego czasu spędzają w kuchni, doskonaląc swe umiejętności kulinarne. Zawód kucharza jest jednym z najlepiej opłacalnych zawodów w Polsce. Chcesz uszczęśliwić ludzi poprzez podanie im smacznego posiłku? Marzysz o otworzeniu własnego lokalu gastronomicznego? Nie czekaj, swoją aplikację na wybraną uczelnię złóż jeszcze dziś!